27. 7. 2016

Den dřeva a medu - Hlinsko 30.7.2016

Dřevo a med provoní Betlém. Program letošního ročníku je opět lákavý. K tradičním bodům programu patří vyřezávání dřevěných soch motorovou pilou. Kdy se během několika minut před očima diváků vykouzlí ze špalku socha jakéhokoli zvířete nebo pohádkové postavy. Sochy budou následně vydraženy a výtěžek poputuje na dobročinné účely. Velkým lákadlem bude letos novinka a to vystoupení kata Pawouka, který nám představí mučící a popravčí nástroje v proměnách staletí od gotiky po rokoko. Mistr kat nám ukáže, co vše se dá v tomto řemeslu vyrobit ze dřeva. Dalším bodem programu jsou dřevěné soutěže pro dospělé i pro děti  nebo jízda na dřevěných vorech po Chrudimce, kterou si může každý účastník vyzkoušet. Zajímavostí letošního ročníku bude předvádění hasičské techniky. Nezapomínáme ani na naše nejmenší, kteří si mohou zasoutěžit v různých dovednostních a jiných hrách během celého dne. Na Dni dřeva a medu bude k vidění práce šindeláře, uměleckého řezbáře, hračkáře, truhláře a dalších., před očima návštěvníků budou vznikat různá umělecká díla ze dřeva. V rámci doprovodného programu se mohou návštěvníci těšit i na divadelní představení spolku GT Hlinsko na motivy pohádky pro dospělé od Václava Havla s názvem Pižďuchové. Pro děti je na 14. hodinu připravena Duhová pohádka. Kdo neví, co je medomet, může si ho vyzkoušet při soutěži na pódiu. Celý den bude doprovázen tradičním jarmarkem a budete se moci i občerstvit. Nelze zde vyjmenovat všechny body programu a i některé věci zůstávají do poslední chvíle překvapením.

Celé akci předchází i soutěže a to o „Řád hlinecké medové vařečky“, ve které soutěží restaurace o nejlepší pokrm z medu a fotografická soutěž „Dřevěná fotka“, kde jedinou podmínkou je, aby bylo na fotografiích ztvárněno dřevo a to v jakékoliv podobě. Vítězové obou soutěží se pak vyhlašují právě na Dni dřeva a medu.

Věříme, že Den dřeva a medu bude pro každého příjemným zpestřením letních dnů. Program koncipujeme tak, aby si zde každý našel to své.

Den dřeva a medu je součástí celoletního programu nazvaného Duhové léto.

V pátek 29.7.2016 před Dnem dřeva a medu bude v prostorách před Orlovnou u Chrudimky letní selský trh, sortiment na selských trzích je zaměřen na prodej sadby, rostlin, ovocných a okrasných stromků, domácích zvířat, zemědělských přebytků, drobného zahradnického nářadí, ovoce, zeleniny, potravinových regionálních výrobků, sýrů, pečiva, uzenin, medu, hub apod.

 

Vstupné na Den dřeva a medu 30.7.2016: dospělí 25 Kč, děti do 15 let 10 Kč, děti do 3 let zdarma. A ti, kdo se prokáží, že jejich jméno je spojené se dřevem mohou akci navštívit také zdarma.

 

Aktuální informace poskytne:

Turistické informační centrum Hlinsko, tel.: 731 697 418, 777 288 721 ic@hlinsko.cz

MKK Hlinečan, tel.: 469 311 101, sedlak@hlinsko.cz

 

www.hlinsko.cz,

 

 

Přílohy

Plakátek  [jpg, 650.2 KB]
Program  [pdf, 1.9 MB]

Fotogalerie