9. 4. 2018

Beseda - přežila jsem GULAG - svědectví Věry Sosnarové

V sobotu 7. března se ve zcela zaplněném oldříšském sále uskutečnila beseda s Věrou Sosnarovou nazvaná stejně jako kniha příběhů a vzpomínek z gulagu „Krvavé jahody“.
     V souvislosti s utrpením lidí v koncentračních táborech a s vyhlazováním Židů za 2. světové války se převážně hovoří o německém vojevůdci Hitlerovi. V jeho stínu se ve Velké vlastenecké válce a zejména pak v poválečném období objevuje ale ještě další významná postava dějin Stalin. Toto jméno je především spojeno s pracovními tábory v Rusku.
     „Hitlera jsem viděla, ale Stalina jsem zažila,“ tato slova zazněla v úvodu setkání paní Věry. Její životní příběh a poválečné útrapy v gulagu nenechaly posluchače chladné a nejedno oko zaslzelo, když vyprávěla, jak přišla na devatenáct let o svoji zem, o maminku a svobodu. Vzpomínala kolik utrpení a bolesti prožila, jak ji její víra pomáhala a jaké problémy jí připravila její rodná zem při návratu domů. Přesto všechno nezatrpkla, našla ve svém životě mnoho pozitivního a dokázala nás i rozesmát. “ Važme si svobody a rodiny, nejsou to věci samozřejmé i když se nám zdají být všední a obyčejné. " to jsou slova paní Věy. Pro paní Sosnarovou je vyprávění velmi těžké, protože ty vzpomínky se jí vracejí, nemůže spát, pláče při přednáškách. Ale chce to všechno vyprávět, protože říká, že lidé a především mladí lidé musí vědět, co se tu dělo, aby byli hrdí na svoji zemi a nenechali si ji nikým vzít.
     Všem, kdo neměli možnost přijít na tuto nezapomenutelnou besedu, doporučujeme půjčit si knihu Jiřího S. Kupky Krvavé jahody, která byla pořízena i s věnováním do knihovny a vypráví příběh této ženy.
     Děkujeme všem, kteří se zúčastnili a podpořili společnou akci knihoven Oldříš, Borová, Sádek a Pustá Kamenice a těšíme se na shledanou na některé z příštích akcí. 

                                                                            knihovnice Iveta a Lenka

Fotogalerie