18. 2. 2013

Policie ČR varuje občany - další podvedený na Svitavsku

Jen před pár dny jsme vás informovali o nové formě podvodného jednání. Týkala se sdělení přístupových kódů, které nejmenovaná mobilní společnost měla zaslat majiteli mobilního telefonu a tento přístupové kódy i přes varování, že jednorázové heslo v zájmu bezpečnosti nikomu nemá sdělovat, je přesto sdělil jemu neznámé osobě. Muž ze Svitav přišel o víc jak 11 tisíc korun.

Další podvodné jednání týkající se vylákání přístupových kódů jsme zaznamenali i v Litomyšli. Naši poškozenou prostřednictvím SMS zprávy oslovila žena – budeme jí říkat XY. Ta naší oběti v SMS zprávě sdělila, cituji: „Dobrý den omlouvám se, že ruším, ale omylem jsem zaslala SMS s kódem na vaše číslo, jestli vám něco přišlo, děkuji za přeposlání a ještě jednou se omlouvám XY“.
Jenže v té době žádné přístupové kódy nepřišly. Uběhlo několik desítek minut a skutečně. Operátor kódy zaslal a upozornil, že dotyčná osoba má chránit heslo před zneužitím. Jenže naše poškozená v dobré víře osobě jménem XY kód přeposlala. To se opakovalo ještě jednou. Následně naší oběti mobilní společnost přeposlala informaci, že dobití karty proběhlo úspěšně. Žena v dobré víře přišla o 1 700 korun.
Podobně jako muž ze Svitav, obrátila se žena z Litomyšle na policii. Oběma případy se nyní zabýváme.

Znovu apelujeme na širokou veřejnost. Nikomu prosím přístupové kódy nesdělujte, ani je nikomu nepřeposílejte!

 

nprap. Anna ŠTEGNEROVÁ

vrchní inspektor