21. 9. 2013

Poklady z půdy, aneb domácnost a hospodářství našich pra prababiček - výstava KLUBU SENIOREK

Ve dnech 20.-21.9.2013 uspořádal klub seniorek v sále kulturního domu v Pusté Kamenici výstavu „Poklady z půdy, aneb domácnost a hospodářství našich pra prababiček“.
V pátek jsme na výstavě přivítaly děti ze Základní školy v Borové a z Mateřské a základní školy z Pusté Kamenici. Byla pro nás radost se dívat, s jakým elánem děti tloukly koření v hmoždíři, mlely zrnka kávy v ručním kafemlejnku, se zájmem se dívaly, jak se ručně klepe kosa. Potom ukázaly svoji šikovnost při opravdovém draní peří, poznaly a vyzkoušely si mnoho dalšího nářadí a pomůcek, které kdysi bývaly běžnou součástí každodenního života a dnes leží odložené v prachu půdy. Určitě stálo zato je vynést na světlo, důkladně oprášit a ukázat je těm, kdo už je znají jen z vyprávění. A starší generace se ve vzpomínkách vrátily o pár let zpátky, když před nimi stála třeba máselnice, ruční odstředivka na mléko, díže na zadělávání chleba nebo nádherná dřevěná pračka se ždímačkou na ruční pohon.
V sobotu byla výstava ještě rozšířena o 130 dobových fotografií z historie Pusté Kamenice. Díky hojné návštěvě pamětníků se podařilo odkrýt mnohá tajemství zachycená na fotkách z minulých desetiletí. Tyto fotky budou součástí připravované knihy Naše Pustá Kamenice.
Podle slovního i písemného vyjádření návštěvníků - a to nejen pustokamenických, kterých se sešla víc jak stovka, se výstava líbila, a to je pro klub seniorek ta nejlepší pochvala a motivace pro další práci. Tímto děkujeme všem, kteří se přišli podívat .

Za seniorky Irena Gregorová

Foto: Jan Brokl st. a Petr Novák

Odkaz:picasaweb.google.com/brokljan/VYSTAVAZPUD

Odkaz:svitavsky.denik.cz/kultura_region/pusta-kamenice-odhalila-poklady-z-pud-prababicek-20130924.html

Fotogalerie