19. 10. 2014

Podzim v klubu seniorek

Během měsíce září jsme v klubu seniorek nezahálely. Dva podvečery jsme věnovaly ručním pracím. Z donesených přírodních materiálů jsme si vyráběly a zdobily podzimní dekorace, věnečky na dveře pro zkrášlení našich domovů.
Nezapomínáme ani na své zdraví. V pátek 10. října mezi nás přijela z Poličky paní Jana Zrůstová a její dva spolupracovníci . Na programu byla přednáška a beseda na téma „Zelené potraviny“. Měly jsme možnost seznámit se s potravinovými doplňky z přírodních zdrojů, s potravinami, které byly dříve běžnou součástí jídelníčků našich předků a na které jsme neprávem zapomněly.
Na čtvrtek 16. října jsme připravily pro děti „Den otevřených dveří“ v kovárně u Chválů. Na tuto akci jsme pozvaly děti ze Základní a mateřské školy z Pusté Kamenice a ze Základní školy v Borové. Pan Chvála už na ranní sedmou hodinu roztopil kovářskou výheň, z Borové vlakem ranní „sedmičkou“ přijelo 46 dětí v doprovodu svých učitelek a návrat do časů prosperujícího kovářského řemesla mohl začít. Děti se dozvěděly o historii kovářského řemesla a potom už se začalo opravdu pracovat. Nejdřív samozřejmě jen pozorovaly, jak to jde od ruky panu kováři , ale potom si to musely zkusit všechny děti. A tak šlo kovářské kladivo z ruky do ruky a každý si tu nelehkou práci vyzkoušel sám. Po odvedené práci si zasloužily malé pohoštění, čaj a perník přišel k chuti a byl čas se rozloučit, spěchat na vlak zpět do Borové a v kovárně jsme v zápětí přivítali děti z kamenické školy a školky. Jak se jim tam líbilo? To se dozvíte ze zprávy paní učitelky Drahošové a my se pustíme do přípravy dalších akcí.

Irena Gregorová



 

Fotogalerie