3. 6. 2018

Soutěž VESNICE ROKU 2018

Celkem 228 obcí z celé České republiky se přihlásilo do čtyřiadvacátého ročníku soutěže a bude se ucházet o titul Vesnice roku 2018. K titulu náleží také finanční odměna ve výši až dva miliony korun od Ministerstva pro místní rozvoj a vůz ŠKODA OCTAVIA COMBI G-TEC na dva roky zdarma. Nejpočetnější zastoupení, 25 soutěžících obcí, má Jihomoravský kraj a Kraj Vysočina. Nejméně obcí se do soutěže přihlásilo v Olomouckém kraji, a to 11. V Pardubickém kraji se letos do soutěže přihlásilo celkem 15 obcí. Všechny přihlášené obce budou navštíveny krajskou hodnotitelskou komisí. V čase, který jim bude určený, mohou obce prezentovat jejich realizované i plánované projekty, tradiční akce, které pořádají, společenský a spolkový život, jež zpestřuje celý jejich kalendářní rok a mnohé další. Vítězové krajských kol postupují do celostátního kola, které se uskuteční první zářijový týden. Vítěz celostátního kola a nositel titulu "Vesnice roku 2018" bude vyhlášen 15. září na Jarmarku venkova v Luhačovicích. Příjemným bonusem pro vítěze je finanční odměna ve výši až dva miliony korun od Ministerstva pro místní rozvoj a osobní vůz ŠKODA OCTAVIA COMBI G-TEC, který vítězi poskytne na dva roky zdarma partner soutěže ŠKODA AUTO.

Přihlášené obce jsou hodnoceny v následujících oblastech: společenský život, aktivity občanů, podnikání, péče o stavební fond a obraz vesnice, občanská vybavenost, inženýrské sítě a úspory energií, péče o veřejná prostranství, přírodní prvky a zeleň v obci, péče o krajinu, připravované záměry, informační technologie obce a koncepční dokumenty.

V letošním roce v rámci Pardubického kraje soutěží tyto obce:

okres Chrudim – 2 obce

Bojanov, Studnice

okres Pardubice – 4 obce

Břehy, Horní Ředice, Chvojenec, Vyšehněvice

okres Svitavy – 7 obcí

Hradec nad Svitavou, Horní Újezd, Chornice, Koclířov, Pustá Kamenice, Radiměř, Suchá Lhota

okres Ústí nad Orlicí – 2 obce

Písečná, Zámrsk

Krajská hodnotitelská komise navštíví naši obec ve čtvrtek 21.6.2018 v době od 08:00 – 10:00 hodin. Předem děkujeme všem, kteří se budou podílet na úklidu obce a spolupráci při prezentaci naší obce.

Jaroslav Sklenář, místostarosta