21. 2. 2018

Pozvánka na besedu - společná akce knihoven Sádek, Oldříš, Borová, Pustá Kamenice

Knihovnice obcí Sádek, Oldříš, Borová a Pustá Kamenice pořádají v sobotu 7.4.2018 od 17:00 hodin v Orlovně v Oldříši besedu s paní Věrou Sosnarovou - PŘEŽILA JSEM GULAG. (viz. přiložený leták)

Někteří z vás možná osobně znají knihu : Krvavé jahody od J. S. Kupky . 

Krvavé jahody vypraví děsivé svědectví Věry Sosnarové deportované ve čtrnácti letech spolu s devítiletou sestrou Naďou a jejich ruskou matkou - petrohradskou emigrantkou Ljubou Mělkinovou - z Brna do Sovětského svazu.
V nápravném pracovním táboře na Sibiři zažívají nekonečné hrůzy stalinského teroru, které matka nepřežije. Po vytouženém propuštění putují jako sirotci bez dokladů na Dálný východ, kde pokračují v otrockých pracích v lese, na tichomořské obchodní lodi a posléze v sovětském vnitrozemí, v dole, kolchoze a slévárně. Do Československa se vrací až po devatenácti letech, za velmi nevýhodné pracovní smlouvy. Pozadí dramatu života a smrti vykresluje 20. století jako střet nacionalismů, degeneraci lidských ideologií a světových válek.
 

Sestra Naďa již zemřela, ale Věra jezdí nadále vyprávět svůj životní příběh zájemcům a studentům nejen po celé republice i když jí je už 87 let. 

Přílohy

Pozvánka  [pdf, 10.1 MB]

Fotogalerie