10. 6. 2019

Zájezd do Prahy

V sobotu 8.6.2019 pořádala Místní lidová knihovna, Obec a Klub seniorek autobusový zájezd do Národního muzea do Prahy a do Průhonického parku. A protože byla ještě volná místa, pozvali jsme na společný výlet i seniorky z Borové.  Po tříhodinové cestě jsme vystoupili u hlavního nádraží a vydali se na Václavské náměstí, kde se v jeho horní části nachází Národní muzeum.

Národní muzeum je největším muzeem České republiky.

Navštívit bylo  možné Česko-slovenskou / Slovensko-českou výstavu, výstavy 2 × 100 a Rytíři nebes, Panteon včetně ochozu a kupoli. Od 1. května je zpřístupněn také sál s kostrou plejtváka myšoka.

Česko-slovenská výstava v Historické budově Národního muzea představuje dějiny společného státu Čechů a Slováků. Přibližuje soužití Čechů a Slováků ve společném státě a ukazuje to, co nás spojovalo i rozdělovalo. Poprvé v historii na ní návštěvníci mohou spatřit zcela jedinečný soubor nejvýznamnějších dokumentů našich dějin, jako jsou originály Pittsburské dohody, Mnichovské dohody, Československé ratifikace mírových dohod nebo Deklaraci Hácha – Hitler, jejímž podpisem byla ukončena existence meziválečného Československa.

Výstava 2 × 100 představuje velmi úzký výběr nejvýznamnějších a nejzajímavějších exponátů z více než 20 milionů sbírkových předmětů, které Národní muzeum opatruje a uchovává.

Poslední výstava Rytíři nebes prezentuje vojenské úspěchy a tragické konce připomínaných i opomíjených hrdinů letectva po celou dobu druhé světové války. Nezapomíná ani na jejich další, nezřídka smutné osudy po jejím skončení.

Kdo chtěl, vydal se ještě na výstavu do Nové budovy Národního muzea. Výstava se týká Keltů a zachycuje, jaké stopy tato významná kultura po sobě zanechala.

A už byl čas přejet na druhou část našeho výletu, a to do Průhonického parku. Před vstupem do zahrad jsme měli možnost si zajít na pozdní oběd. A protože nás celou dobu provázelo příjemné počasí, pohled na rozkvetlý park byl opravdu kouzelný. Park je krásná zahrada s romantickým zámkem, kde se natáčela spousta pohádek a kde se projdete okolo množství menších rybníčků, splavů, krásných keřů (zejména rhododendronů, azalek a růží), osázené skály skalničkami. Největší okruh měří 10km a vede krásným lesoparkem.  Průhonický park je památkou Unesco a Národní kulturní památkou.

A to už se blížil konec našeho výletu. V šest večer jsme mírně uondaní nastoupili do autobusu a nechali se zavést do našich domovů.

Iveta Kynclová

Fotogalerie