30. 7. 2024

Oslavy 130. výročí založení SDH v Pusté Kamenici a sraz rodáků a přátel obce

     V sobotu 27.7. se na místním hřišti uskutečnily oslavy výročí 130 let od založení SDH Pustá Kamenice a zároveň sraz rodáků a přátel obce. Již dopoledne si všichni návštěvníci a hosté mohli prohlédnout výstavu v KD, která mapovala život v obci. Podívat se také mohli do školy a školky a do hasičské zbrojnice, kde byla ke zhlédnutí připravena výstava zachycující historii i současný život pustokamenických hasičů.

     Od 12.30 se do naší obce začaly sjíždět i sbory dobrovolných hasičů z okolí a vše vyvrcholilo slavnostním nástupem. Oficiální program byl nejprve zahájen hymnou ČR a poté následovaly jednotlivé proslovy zástupců místních hasičů i obce či přítomných hostů. Nechybělo ani předání ocenění hasičům a poděkování za jejich dosavadní práci.

     Po úvodním ceremoniálu následoval již doprovodný program. Všichni přítomní mohli zhlédnout vystoupení pustokamenických mažoretek Hvězdiček a Hvězd, seznámit se s disciplínou TFA, kterou nám představili kolegové dobrovolní hasiči ze Svratky a Herálce. Někteří odvážlivci si tuto fyzicky náročnou disciplínu vyzkoušeli i „na vlastní kůži“, přestože po celé odpoledne panovalo horké letní počasí. Jiří Holec z HZS Pardubického kraje, stanice Litomyšl nám ukázal, co přesně se stane, pokud budeme nesprávně hasit hořící olej v kuchyni, a vysvětlil správný postup hašení. Během odpoledne bylo možné prohlédnout si sanitku ZZS Pardubického kraje, kontejner nouzového přežití a zhlédnout ukázky ze zásahu HZS i jednotek dobrovolných hasičů, pro děti i dospělé byla nachystána soutěž v TFA či lukostřelba. Organizátoři nezapomněli ani na malé výtvarníky. Děti si mohly na památku namalovat trička, hrníčky, či talířky, nebo využít malování na obličej. Zájemci si také mohli zakoupit upomínkové předměty s fotografiemi Pusté Kamenice. Bohatý program doplňovala svou hudební produkcí kapela Melodie Rock Trpín, která se na pódiu vystřídala s Kristýnou Řebíčkovou a Marií Zelenkovou z Proseče. Pro všechny bylo nachystáno bohaté občerstvení v podobě domácích koláčků, které napekly místní nejen hasičské ženy, grilované kýty, kuřecích steaků, párků v rohlíku, palačinek, piva, lima a dalších nápojů. O skvělý zvuk se postarali „chlapi“ z HZ Production. Program pokračoval pouťovou zábavou až do ranních hodin.

     Děkujeme všem, kteří se podíleli na přípravách i samotné organizaci této velmi náročné akce. Obrovské poděkování patří i zástupcům SDH Borová, kteří nám skvěle pomohli zajistit občerstvení! Takováto akce by se nemohla uskutečnit i bez sponzorů, kterým se také sluší poděkovat. Letos jimi byli: Stavebniny Elčkner, I.Agro Oldříš, Rolnické družstvo Krouna, Elektroinstalace Zdeněk Dvořák, PP Group stavební Proseč, Mivepo Pomezí, Miroslav Tušla, velitel SDH a Agricol Polička.

     Věříme, že program byl bohatý a že každý si v něm našel „to své“!

Za SDH Lenka Tomášková

Foto: Jan Brokl st.

Odkaz na fotografie od Petra Nováka:https://eu.zonerama.com/pnovak/Album/11823714

Fotogalerie