5. 10. 2020

Benefiční festival HUDBA POMÁHÁ - HUDBA BUDE POMÁHAT JIŽ POČTRNÁCTÉ, TENTOKRÁT TOMÁŠKOVI Z MORAŠIC

Hudba bude pomáhat již počtrnácté, tentokrát Tomáškovi z Morašic

Příznivce benefičního festivalu Hudba pomáhá čeká v letošním roce nabitý program. Kromě vystoupení Janka Ledeckého a kapely Skyline samozřejmě dojde i na tradiční vánoční koncerty skupiny Parkoviště pro velbloudy, kterou letos na pódiu doprovodí vokální soubor Vox Humana. Celkový výtěžek festivalu následně bude věnován Tomáškovi Lněničkovi z Morašic, jenž trpí Duchennovou svalovou dystrofií.

Tomášek se narodil jako zdravé dítě, ale jeho rodiče si brzy všimli, že není tak aktivní jako jeho vrstevníci. „Neběhal, neskákal a ostatním dětem prostě nestačil. V pěti a půl letech pak lékaři zjistili, že na vině je Duchennova svalová dystrofie. Jedná se o progresivní neuromuskulární onemocnění, kdy se svaly nevyvíjí tak, jak by měly, a dochází k jejich poškozování. V poslední době se Tomáškův stav navíc zhoršil a stále častěji musíme používat invalidní vozík. Následovat bude úplná závislost na druhých,“ uvedla maminka Jana Lněničková.

Výtěžek čtrnáctého ročníku festivalu Hudba pomáhá bude věnován na zaplacení nového automobilu s vyklápěcí plošinou a dalšími speciálními úpravami. „S tím, jak Tomášek roste, začíná být mnohem těžší ho i s vozíkem do našeho klasického osobního auta nakládat a často se dovnitř nemůžou vejít ani jeho zdravotní pomůcky. Speciálně upravený vůz by nám ulehčil běžné cestování i přesuny do lázní a nemuseli bychom Tomáška neustále přenášet, což je hlavně pro manželku čím dál tím náročnější,“ řekl pan Lněnička.

Festival odstartuje v pátek 20. listopadu koncertem Janka Ledeckého, který do litomyšlského Smetanova domu přiveze program svého akustického turné. Následovat bude tradiční série vánočních vystoupení skupiny Parkoviště pro velbloudy, a to 22. listopadu v Morašicích, 6. prosince v Poličce, 13. prosince v Litomyšli a 25. prosince ve Vysokém Mýtě. V neposlední řadě pak Tomáška podpoří také skupina Skyline, která v rámci festivalu vystoupí již podruhé, a to v sobotu 19. prosince ve vysokomýtském M-klubu.

Návštěvníci si mohou vstupenky opět zakoupit v předprodeji, který bude zahájen 1. listopadu. Lístky na jednotlivé koncerty budou k dispozici na internetových stránkách festivalu Hudba pomáhá, ale také v informačních centrech v Litomyšli, v Poličce a ve Vysokém Mýtě nebo na Obecním úřadu v Morašicích.

Mgr. Barbora Košňarová, tisková mluvčí benefičního festivalu Hudba pomáhá

Fotogalerie