28. 5. 2020

Automatizovaný externí defibrilátor (AED)

Vážení spoluobčané, návštěvníci obce, turisté. Od pondělí 25.5.2020 je na budově obecního úřadu nainstalován automatizovaný externí defibrilátor (AED). Jedná se o sofistikované zařízení, které umožňuje na základě automatické analýzy EKG instruovat pomocí zřetelných vizuálních a hlasových pokynů krok za krokem laického zachránce k provedení bezpečné a účinné resuscitace s podáním defibrilačního výboje při zástavě srdce.

Zastupitelstvo obce Pustá Kamenice na svém zasedání dne 5.5.2020 schválilo nabídku koupě AED a Pustá Kamenice se tak stala další obcí v České republice, která přispěje k ochraně života a zdraví pustokamenických obyvatel, návštěvníků a turistů, kteří naši obec navštíví. Česky mluvící přístroj navádí obsluhu ke správnému postupu a zajišťuje jeho snadné použití. AED tak může použít kdokoliv z široké veřejnosti. Samotný přístroj je umístěn na fasádě OÚ před hlavním vchodem do obecního úřadu pod vlajkami (viz. přiložené foto). Speciální schránka (box) je vyvinuta pro bezpečné uložení AED s trvalým přístupem 24 hodin denně. Box chrání AED před povětrnostními vlivy a krádeží, je trvale osvětlen a má svou záložní baterii. Je zabezpečen proti odcizení pin kódem, který zachránci sdělí pouze operátor záchranné služby na lince 155 a alarmem.

Denně zemře pouze v České republice přibližně 100 lidí na náhlou zástavu srdce. Zemřou doma, v zaměstnání, při sportu, či zábavě. Je zcela lhostejné, zda je člověk zdravý, nemocný, obézní, hubený, kuřák či nekuřák. K zástavě srdce dochází bez přechozího varování a může postihnout i zcela zdravého člověka.

Náhlá zástava krevního oběhu je u dospělých nejčastěji způsobena komorovou fibrilací (míháním) srdce nebo komorovou tachykardií, kterou je nutno co nejdříve léčit defibrilací – elektrickým výbojem. Včasná defibrilace je léčebným zásahem a v praxi výrazně napomáhá přežití osob postižených náhlou oběhovou zástavou. Včasnost provedení defibrilace zásadně ovlivňuje šanci na přežití postiženého. Ve snaze umožnit včasnou defibrilaci co největšímu počtu postižených byly vyvinuty automatizované externí defibrilátory, které může snadno použít i laik.

Jestliže AED detekuje rytmus vhodný k defibrilaci, nabije se a vyzve zachránce, aby pouhým zmáčknutím tlačítka na přístroji vyslal defibrilační výboj. AED vede tedy zachránce krok za krokem pomocí zvukových nebo obrazových povelů po celou dobu resuscitace až do příjezdu záchranných složek. Zaznamenává a analyzuje srdeční rytmus a dává jasné a klidné pokyny – od upevnění elektrod na tělo pacienta až k defibrilaci – podání výboje.

AED tak rozšiřuje možnosti v poskytování předlékařské pomoci postiženým osobám, u případných mimořádných událostí, u kulturních, společenských a sportovních akcí, které jsou v obci pořádány. S pořízením tohoto přístroje bude spojeno i školení v jeho obsluze, které pro nás připraví  zástupce firmy AED Line a současný dlouholetý záchranář Zdravotnické záchranné služby Pardubického kraje a bývalý záchranář Letecké záchranné služby v Hradci Králové pan Miroslav Kušnír. O termínech školení budeme občany obce s předstihem informovat.

starosta

Přílohy

Leták  [pdf, 821.2 KB]

Fotogalerie